Intézményünk bemutatása

Az intézmény bemutatása

Történeti áttekintés
Az intézményt a Fővárosi Tanács 1983-ban létesítette Darvastón, Budapesttől 200 km-re, a megszűnt bauxitbánya üzem területén, a felújított épületekben. A környező települések lakói eleinte erősen tiltakoztak a felnőtt értelmi fogyatékos emberek letelepítése - rossz nyelvek szerint kitelepítése - ellen. Az eltelt évek során lassan-lassan befogadták, ma már elfogadják őket.

1983. őszén még bokáig érő bauxitporban, romos bányabarakkok árnyékában lépték át az első lakók és dolgozók az intézet kapuját. A kezdeti terveknek megfelelően – emberfeletti és áldozatkész munka eredményeként – sikerült a kies bányaterületet elfogadható, otthonos, üdülő-szerű területté alakítani. Önerőből történt a fásítás, parkosítás, utak, járdák kiépítése, a lakók részére úszómedence, futballpálya kialakítása. Az indulás óta napjainkig természetesen nagyon sokat változott az intézet, a mindenkori igényeknek, jogszabályi előírásoknak megfelelően alakult, hogy az itt élők kényelmét szolgálja.

Feladat és cél volt olyan élethelyzetet teremteni minden lakó számára, ahol lehetősége van meleg, érzelemmel teli életet élni, kötődni, biztonságot adni és kapni. Az intézményi ellátás alapvetően a gondoskodó családot, otthont hivatott pótolni szolgáltatás formájában.